Kuvaus
Viitasaaren kaupungin Pikkasen parempia ilmastotekoja yhdessä -hankkeessa toteutettiin toimenpiteitä kolmessa hankeosiossa:
1) Seurantatyökalujen käyttöönotto ilmastojohtamisen tueksi ja ilmastoviestinnän kehittäminen -osiossa otettiin käyttöön Viitasaaren ilmastovahti -palvelu ja toteutettiin ilmastoviestintää kaupungin viestintäkanavissa esimerkiksi valtakunnallisiin kampanjoihin osallistumalla. Ilmastovahti ja sen verkkosivu-upotukset todettiin hyväksi keinoksi koota ja viestiä kuntien ilmastoteoista. Hankeaikana kaupunki liittyi myös Hinku-verkostoon.
2) Kumppanuusverkoston luominen paikallisille yrityksille ja kaupungin tarjoama tuki ‑osiossa ryhdyttiin YmpyräKS-verkoston yhdeksi pyörittäjäksi ja liityttiin verkoston Ympäristövastuullisuuskumppanuuteen, johon houkutellaan mukaan paikallisia yrityksiä. YmpyräKS-verkosto nähtiin tavaksi pitää kumppanuusverkosto yllä myös hankkeen jälkeen.
3) Enni-energiansäästösovelluksen käyttöönotto kouluilla -osiossa testattiin vuoden ajan Enni-sovelluksen käyttöä kaikilla Viitasaaren perusopetuksen kouluilla. Kaikilla kouluilla saatiin vuoden aikana säästettyä sähköä ja Huopanan koululla myös vettä. Todettiin oppilaiden energiankäyttöä seuraavien projektien sopivan paremmin pienille koulurakennuksille, joissa lisäksi automaatio on vähäistä. Todettiin myös, että koska Enni-sovellusta ei enää ylläpidetä, tarvittaisiin tilalle helppokäyttöinen ja toimiva sovellus tai ohjelma.
Hankkeen avulla ilmastotekojen tunnistaminen ja näkyvyys ovat parantuneet. Hankkeen toimenpiteitä on edistetty kehittäen ratkaisuja hankkeen jälkeiseen aikaan, jolloin ilmastotyölle ei välttämättä aina ole varsinaista henkilöstöresurssia. Hankerahoitus koettiin hyväksi tavaksi vauhdittaa pienen kunnan ilmastotyötä. Työn jatkuvuuden ja johdonmukaisuuden vuoksi on kuitenkin jatkossakin tärkeää kehittää pysyviä ratkaisuja niin toimintamallien kuin vastuutahojenkin suhteen.
Hankeaika oli 1.8.2021–30.11.2022. Hankkeen projektipäällikkönä toimi 1.8.–30.9.2021 Asta Silvanne ja 1.10.2021–30.11.2022 Pauliina Ritvanen. Ohjausryhmänä toimi kaupungin kestävän kehityksen toimikunta. Hanke sai rahoitusta ympäristöministeriöltä.
YmpyräKS-verkosto on Keski-Suomen yritysten ympäristövastuullisuusverkosto, jossa Viitasaaren kaupunki on yhtenä pyörittäjänä yhdessä Keski-Suomen liiton, Business Jyväskylän, Jamkin BioPaavon, Keski-Suomen kauppakamarin ja Keski-Suomen Yrittäjien kanssa. Verkoston tavoitteena on jakaa tietoa ympäristövastuullisesta yritystoiminnasta sekä tarjota vertaistukea.
Tietoa YmpyräKS-verkostosta löydät: https://ympyraks.keskisuomi.fi/
YmpyräKS-verkosto järjestää noin kerran kuussa yrityksille ja yrittäjille etäaamukahvitilaisuuksia eri ympäristövastuullisuuden aihepiireistä. Tilaisuuksien puheenvuorot tarjoavat tietoa ja käytännön kokemuksia päivän teemasta. Hankeaikana järjestettyjä aamukahvitilaisuuksia:
Pe 18.11.2022 klo 8.30–9.30 Voiko vastuullisuudella säästää rahaa?: Mission Positive Handprint -hankkeen Heidi Colliander ja DeLoreanin yrittäjä Tomi Hiltunen
Pe 14.10.2022 klo 8.30–9.30 Energiansäästöä ja yrityksen energiaratkaisuja: Benet Oy:n Jouni Järvinen ja Paavolan maitotilan Tero Lahti
Pe 23.9.2022 klo 8.30–9.30 Ympäristöjärjestelmät ja toimistoyritysten ympäristövastuullisuus: Ekokompassin viestinnän ja ympäristövastuun asiantuntija Anu Elo & WWF:n yritysyhteistyön johtaja Kati Malmelin.
Pe 26.8.2022 klo 8.30–9.30 Ympäristövastuullisuus ICT-asioissa: TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n Green ICT projektipäällikkö Antti Sipilä & Vincit:n Sustainability Manager Niina Mikolanniemi
Pe 10.6.2022 klo 8.30-9.30 Kestävä liikkuminen: Tanja Onatsu Liikkuva aikuinen -ohjelmasta (Likes), Tiina Mikkola Alvalta ja Kari Ström Jyväskylän kaupungilta
Pe 20.5.2022 klo 8.30–10.00 YmpyräKS-etäaamukahvit & Kahvikiihdytys: Yrityksen vastuullisuus bisnesvalttina.
Pe 22.4.2022 klo 8.30-9.30 Päästöjen kompensointi: Suomen ympäristökeskuksen Johanna Niemistö ja Compensaten Niklas Kaskeala
Pe 18.3.2022 klo 8.30-9.30 Huollosta kiertotaloutta ja uutta liiketoimintaa: Aito Support Oy:n Anssi Kuoppala ja Powermaint Oy:n Otto Kuusimäki
Pe 11.2.2022 klo 8.30-9.30 Hiilikädenjälki: Clonet Oy:n Sari Siitonen ja Spinnova Oyj:n Juha Salmela