Hyppää sisältöön

6. Enni-energiansäästösovelluksen käyttöönotto kouluilla

Eteneminen

Aikataulussa
  • Idea

  • Päätetty käynnistää

  • Suunnittelu

  • Toteutus

  • Valmis

Kuvaus

Enni-energiansäästösovelluksen avulla kaikilla Viitasaaren perusopetuksen kouluilla ja lukiossa seurattiin energiankulutusta (vesi, sähkö ja lämpö). Tavoitteena oli huomata ja ehkäistä tarpeetonta energiankulutusta. Jos kouluilla onnistuttiin vähentämään energiankäyttöä, niin ne saivat käyttöönsä puolet syntyneen energiansäästön rahallisesta arvosta.

Ilmastokoordinaattori piti kouluilla 29 energiansäästötuntia, 10 energiakierrosta, pelasi 7 yläkoululuokan kanssa Energiamaailma-mobiilipeliä ja järjesti Leader Viisarin kanssa yhteistyönä yläkoululaisten ja lukion Pelastakaa ilmastotapahtuman ja alakoululaisten Energiapäivät. Hanke tavoitti noin 600 oppilasta.

Ilmastokoordinaattori seurasi Enni-sovelluksen avulla koulukiinteistöjen energiankäyttöä. Haapaniemen koulukeskuksella viideltä aiemmalta vuodelta laskettuun viitearvoon verrattuna säästöä syntyi sähkössä 2,54 %. Haapaniemen normitettu lämmönkäyttö lisääntyi 0,17 % ja veden 0,04 %. Haapaniemi koostuu kolmesta kiinteistöstä. Jo etukäteen arveltiin, että Haapaniemeltä on vaikeaa saada käyttäjälähtöisiä säästöjä aikaan – tai ainakaan erilleen ja esiin niitä muusta käytöstä. Kiinteistössä on paljon muutakin käyttöä ja valmistuskeittiö, josta toimitetaan myös muualle aterioita. Koulun energiankulutusta säätelee myös automaatio. Ajatuksena oli kuitenkin, että koulujen kautta energiansäästötoimenpiteet kulkeutuvat myös koteihin – aiheena energiansäästöstä tulikin projektien aikana vielä entistä ajankohtaisempi.

Huopanassa sähköä säästettiin 8,69 % ja vettä 13,44 %.

Kymönkosken koululla sähköä säästyi 7,48 %, mutta vedenkäyttö lisääntyi 2,36 %.

Näiden koulujen osalta ei pystytty tarkkailemaan lämmönkulutusta, koska kuukausikulutusta pelletti- ja öljylämmityksistä ei ollut mahdollista saada. Sivukylien kouluilla oppilaiden vaikutus on helpompi todentaa, mutta toisaalta yksittäiset toimenpiteet esimerkiksi kiinteistöhuollon toimesta näkyvät selvinä piikkeinä kulutuksessa – kuten Kymönkosken vedenkulutuksessa keväinen pihan pesu ja Huopanan sähkönkulutuksessa kesällä tehty remontti.

Projektien tarkoituksena oli myös arvioida, voisiko Enni-sovellusta käyttää myös muissa julkisissakohteissa. Enni-sovellus ei ole aktiivisen ylläpidon kohteena, minkä takia se sisältää monia bugeja. Sovelluksen käyttöliittymä on muutenkin aika sekava, mikä tekee sen käytöstä aikaa vievää. Niinpä kyseistä sovellusta ei voi suositella muille organisaatioille, eikä kouluillakaan jatketa sen käyttöä. Ilmastokoordinaattori on ohjeistanut kaupungin kestävän kehityksen toimikuntaa pysymään kuulolla vastaavien, paremmin toimivien ohjelmien suhteen, koska kouluilla olisi kuitenkin kiinnostusta käyttää vastaavaa järjestelmää, jos se on tarpeeksi helppokäyttöinen ja varmatoiminen. Vaihtoehtoisena ratkaisuna Haapaniemen koulun energiankulutukselle luotiin vuosiseurattavat mittarit koulun kestävän kehityksen ryhmän Ilmastovahti-sivulle. Sivukylien kouluja kannustettiin seuraamaan energiankulutusta kiinteistöhuollon kautta, jossa luetaan kulutusluvut ja syötetään ne manuaalisesti eri järjestelmiin.

Tehtävät

Mitä on tehty?

  • Tehty21.11.2022

    Enni-projektin esittely Haapaniemellä

    Yläkoululaisille Enni-projektit esiteltiin joulukuussa 2021 energiakierrosten yhteydessä.

    Alakoululaisille pidetty Enni-etätunnit energiansäästöstä tammikuussa 2022.

    Satakielen ja esiopetuksen tunnit siirtyivät syksylle.

  • Tehty27.10.2022

    Energiapäivät

    Alakoululaisten Energiapäivät järjestettiin 26. ja 27.10. Kaikkien Viitasaaren koulujen alakoululaiset vierailivat tapahtumassa. Tapahtuman järjestivät Pikkasen parempia ilmastotekoja yhdessä -hanke ja Leader Viisari. Tapahtumaa toteuttamassa oli Poken lähihoitajaopiskelijoita ja Tulevaisuuden teknologiat -kurssin opiskelijoita sekä Pikkasen parempia ilmastotekoja yhdessä -hankkeen tettiläinen. Tapahtumassa koululaisille oli toiminnallisia rasteja, joissa käsiteltiin energiaa eri kanteilta.

  • Tehty13.10.2022

    Energiamaailma-mobiilipeli

    Ilmastokoordinaattori peluutti yläkoululaisilla Nuorten Akatemian kehittämää Energiamaailma-mobiilipeliä.

  • Tehty20.09.2022

    Huopanan kouluvierailu

    Ilmasotkoordinaattori vieraili Huopanan koulun jokaisessa luokassa puhumassa Enni-energiansäästöprojektista. Lisäksi pelattiin lajittelupeliä.

  • Tehty20.05.2022

    Pelastakaa ilmasto! -tapahtuma yläkoululaisille ja lukiolaisille

    Pikkasen parempia ilmastotekoja yhdessä -hanke, Bisnes Lande -hanke, Viitasaaren kaupungin nuorisotoimi ja viestintäsuunnittelija järjestävät yhdessä eri toimijoiden kanssa ilmasto-, ympäristö- ja luontoteemaisen tapahtuman yläkoululaisille ja lukiolaisille. Tapahtumassa nuoret kiertävät eri toimijoiden pitämiä rasteja, joissa opitaan aihepiireistä tehden ja kokien. Viitasaaren nuorisovaltuusto on nimennyt tapahtuman ja auttaa tapahtuman viestinnässä.

    Yläkoululaisten tapahtumaan rastit toteutti ilmastokoordinaattorin lisäksi Viitasaaren kaupungin nuorisopalvelut, Bisnes Lande -hanke ja Viitasaaren 4H, Digikeskus, Elenia, Metsänhoitoyhdistys, Nuorisokeskus Piisapala, Sammakkokangas ja Viitasaaren seurakunta. Lukiolaisille rastit pitivät Bisnes Lande -hankkeen johdolla Jamkin agrologiopiskelijat.

  • Tehty12.05.2022

    Maailma kylässä -päivä

    Ilmastokoordinaattori piti kahdelle luokalle Riittääkö virtaa? -oppitunnit, joilla pohdittiin omaa energiankäyttöä ja sitä. mihin 1 kWh riittää.

  • Tehty10.05.2022

    Energiakierrokset Kymönkosken koululla

  • Tehty22.02.2022

    Enni-projektin esittely Kymönkosken koululle

    Enni-etätunti energiansäästöstä.

  • Tehty24.01.2022

    Enni-projektin esittely Huopanan koululla

    Enni-etätunnit energiansäästöstä.

  • Tehty13.01.2022

    Enni-projektin esittely lukiolaisille

    Etätunti lukiolaisille energiansäästöstä ja ilmastonmuutoksesta.

  • Tehty17.12.2021

    Energiakierrokset Haapaniemen yläkoululaisille

    Jokaiselle yläkoulun luokalle pidetään kiinteistöhuollon kanssa "energiakierros", jossa tutustuttiin koulun energiatekniikkaan.

    Yläkoululaisten energiakierrokset pidetty joulukuussa 2021.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

1.11.2021 → 31.10.2022

Vastuuorganisaatiot

Yhteyshenkilöt

  • Pääyhteyshenkilö Pauliina Ritvanen

    Pauliina Ritvanen

    Ilmastokoordinaattori

    Viitasaaren kaupunki

Tietoja päivitetty 07.12.2022